زمان نمایشگاه کتاب نزدیک است و بخاطر همین حس کردم بد نیست جملاتی از آرتور شوپنهاور درباره کتابخوانی نقل کنم. شوپنهاور از جمله فیلسوفانی است که حرفهایش برای عامه مردم قابل درک است و شاید این موضوع باعث وجه تمایز او با بسیاری از فیلسوفانی است که انگار برای خودشان حرف زدهاند تا برای جامعهشان.
هنر نخواندن هنری است بس مهم و آن روی نیاوردن به کتابهایی است که در هر زمان اقبال عظیم عامه را به خود برمی انگیزد. وقتی رساله ای سیاسی و مذهبی یا داستان و شعری سروصدای زیادی برانگیخت به یاد بیاورید که برای ابلهان نوشته شده اند به خاطر همین خواننده فراوان پیدا میکنند! هدف بسیاری از کتابها استخراج چند درهمی از جیب عامه است و برای حصول این مقصود، مولف و ناشر و منتقد با هم دست به یکی کردهاند.
این کتابها تنها به هدف کسب پول و شهرت تالیف شدهاند نه فقط بی فایدهاند بلکه زیانآور نیز هستند. هرگز نمیتوان کتابهای مزخرف را خواند و به مطالعه کتابهای عالی نیز پرداخت. شرط خواندن کتابهای خوب، نخواندن کتابهای بد است زیرا زندگی کوتاه است و فرصت و توان محدود. خرید کتاب چیز خوبی است اگر زمان مطالعه ان را هم بتوان خرید. اینکه شخصی بخواهد هر چه را میخواند حفظ کند مثل این است که سعی کند هر چه را میخورد در معده نگه دارد.
برای اینکه این مطلب ترویج نخواندن کتاب هم نشود با اجازه جناب شوپنهاور این را بگویم که کتاب های مهم را باید دو مرتبه و یا حتی چندمرتبه خواند به این دلیل که مطلب در مرتبه دوم به کمال فهم میرسد. به خاطر داشته باشید کسی با خواندن کتاب گاو بنفش ست گادین چیز زیادی از بازاریابی درک نخواهد کرد. محتوای جذاب خوب است اما برای عام نه برای کسی که میخواهد موضوعی را عمیقا درک کند.